نگاه تحلیلی مدیریتی به فیلم های پرفروش در تاریخ سینمای پس از انقلاب

نگاهی به پرفروش‌های سینمای ایران

از نظرِ من سینمای ما پس از انقلاب، ۴ دوره مختلف را طی کرده است.

اوایل انقلاب و محدوده دهه ۶۰ :
#سینما به شدت متاثر از #جنگ است و سینما هر مساله #اجتماعی را انکار می‌کند و گویی فقط جنگ وجود دارد. از این روی معدود آثاری هستند که جامعه دهه شصت را به خوبی نشان دهند، اجاره نشین‌ها اثر ماندگار داریوش مهرجویی یکی از آن معدود آثار است. باقی آثاری که دهه شصت را خوب تصویر کرده، در سال‌های پس از آن ساخته شده‌اند.
️️
دوره دوم، محدوده دهه ۷۰ :
مساله زنان، برابری جنسیتی، #تابو شکنی ها و برخی موضوعات مدرن در سینما پررنگ می‌شود، سینمایی که با دولت #خاتمی رنگ و بوی جدیدی می‌گیرد و سینمای اعتراضی نیز معنادار می‌شود و کمی از شعارهای حاکمیتی دور می‌شود. (فقط کمی)
️️️
دوره سوم، محدوده دهه ۸۰ :
سینمای اجتماعی و سینمایی مساله‌محور است، نه شعارهای طبقه حاکم را به مردم می‌دهد مثل دهه ۶۰ و نه مترقی و شعارهای طبقه روشن‌فکری است، خانواده‌های طبقه متوسط هستند با مسائل روزمره‌شان و مشکلات آن‌ها. عمده مسائل هم اجتماعی است و البته با اشارات کمرنگی به مشکلات اقتصادی.
️️️️
دوره چهارم محدوده دهه ۹۰ :
در این سال‌ها با سینمایی انباشته از مسائل اجتماعی روبرو هستیم که در بستری از خشونت و دلزدگی بیان می‌شود و البته تنوع شکل و محتوای آثار بسیار بیشتر از قبل می‌شود

حالا اگر به کارهای پرمخاطب هر دهه نگاه کنیم، لزوما پرمخاطب‌ترین #فیلم با فضای کلی سینمای دوره‌اش تناسب ندارد. غیر از دهه شصت که اکثر آثار دفاع مقدس پرمخاطب بودند چون اساسا اکثر سینما همین آثار بودند و تنوع نداشتیم.
در واقع می‌توان نتیجه گرفت که گروهی از مخاطبان، سینما را صرفا ابزار سرگرمی و تفریح تلقی می‌کنند(یا می‌کردند) نه آگاهی یا بیان مشکلات و مسائل، از این روی، به دور از فضای اجتماعی حاکم به تماشای اثری با محتوای نامتناسب با دوره‌شان می‌نشستند.
نکته دیگر که قابل درک است، نقش جدی ابزارهای دولت و حاکمیت در پرمخاطب کردن یک فیلم است، ارائه بهترین زمان و طولانی‌ترین اکران به فیلم‌های نظرکرده و همچنین حمایت رسانه‌ای از آن آثار برخلاف تصور برخی تحلیل‌گران به جذب مخاطب کمک جدّی می‌کرده، اتفاقی که با پلتفرم‌های VOD و البته قدرت فضای آنلاین و این روزها پاندمی #کرونا بسیار ضعیف‌تر از قبل شده است.
یادداشت مفصلی پیرامون همین موضوع در حال نوشتن هستم که به زودی در سایت منتشر خواهم کرد.
http://www.myindustry.ir